a thousand thanks :)

Monday, December 31, 2012

Kan?

Dalam hidup apa yang kita buat semunya bersebab.
Kalau niat yang baik, InsyaAllah baiklah jadinya.
Kalau buat sesuatu, biarlah simple tapi bermakna.
Sekurang-kurangnya kita yakin dengan usaha kita sendiri.
Hari ni hari terakhir untuk 2012.
Renung masa lalu, nilai, muhasabah dan perbaikilah diri.
Fikirlah, mana yang lebih penting?
Penghargaan dari manusia atau redha Allah?


Entah kenapa hari ni aku begitu semangat untuk mengupdatekan blog aku yang dah lama bersawang ni. Haha. Semangat tahun baru, kot.

Thursday, November 22, 2012

Semuanya Okay.

Sekarang dah tak ada sedikit waktu lapang pun untuk muzik, sinetron, korea, buku dan DVD. Hmm, dah start kerja. Part time jek tapi dah macam full time. Keluar pagi balik malam.

Ada jugak yang tanya. Seronok tak kerja?
Seronok? Aku tak panggil ini seronok. Langsung tak.


Semoga terus kuat untuk meneruskan semuanya.

Saturday, November 17, 2012

selamat hari jadi aku

Hari jadi baru lepas.
So.. Syukur Alhamdulillah.
Syukur aku layang-terbangkan sebagai seorang hambaNya.
Aku panjatkan kepadaNya.

Tambah setahun lagi umur aku, dengan izinNya.

Bermakna sudah 21. Nombor-nombor yang hampir mencecah meningkat naik ini agak menakutkan. Walaupun seorang perempuan, tanggungjawab semakin berat, bahu semakin ditekan beban. Mulut sekeliling semakin lantang.

Aku harap, apa yang aku impikan, menjadi semuanya. Walaupun aku tahu bukan semua yang kita rancang akan jadi, tapi biar sekurang-kurangnya usaha sampai ia hampir jadi. Kan?

Thank you so much kepada sesiapa yang mengejutkan aku..haha
Wakena beb!

Friday, November 9, 2012

Untitle.

Dia takkan pernah rasa.
Dia takkan pernah tahu.
Dan dia takkan pernah faham.
Hati memberontak, minta dibebaskan.
Lepaskan.Hadapi kenyataan.


Redha kan la hatiku dengan setiap perilakunya.
Kuatkan hatiku sebagaimana aku menempuh hari sebelumnya.

Thursday, November 1, 2012

Selamat Berbulan NOVEMBER ♥

Sayang semua. Semua yang berkaitan.
Tak perlu nak mention kot.
Hati ni selalu main-main. Kiri ke kanan?

Ada waktu, apa yang aku pilih untuk lalui, tidak bersebab.
Tiada. Aku putuskan untuk laluinya sahaja. Redah.

Ini yang aku suka.
Yang akan aku rindui..

Saturday, October 20, 2012

Aku, aku & aku

Hari ni takde apa sangat nak cakap.
Cakap? Cakap apa?

Aku penat, bosan, rimas, tertekan.
Tolong selamatkan aku dari semua ni. Please..
Mohon sangat.


Segera lah berlalu,
Segera lah hilang.
Segera lah pergi.
Aku mohon, aku mohon.

Tuesday, October 16, 2012

Sekadar

Fuhh fuhh. (Sekadar mengelap habuk di belog ni)

Baik, sudah bersih sikit. Tapi aku sarankan korang kebelakang sikit sebab habuk-habuk di blog ni masih belum sempurna bersihnya. Terima kasih.

Begitulah ceritanya sekarang ni. Aku terlalu sibuk sehingga blog ni sudah dihabukkan oleh masa.

Final project?
Mini Project?
Practical test?
Presentation?

Tengok? semua tu dah beratur cantik menunggu giliran untuk diselesaikan. Hmm, student life kan???


Sibuk-sibuk aku pun sempat lagi aku update kali ni kan? Siap gambar colourful lagi..Yeahh (^ ^)
Manfaatkan masa kau.

Friday, October 12, 2012

one

Sakit hati.
Makan hati.
Pedih hati.
Kecil hati.

Dan semua yang seangkatan dengan hati.
Tenang-tenang dan sabar oke?

Satu untuk kau. Satu untuk aku :/

Jangan sama kan.

Pelik dengan sikap segelintir rakan-rakan. Senyuman tanpa ikhlas, teguran dengan sindiran, kelakuan dapat kesakitan. Macam robot dahhhh

Nak salah kan siapa? Masing-masing dah besar,boleh fikir. Tak perlu kot nak memanjangkan hal yang remeh. Aishh, dah memang nasib. Better pegang tangan bersama dan siapkan final project kita yang awesome..heeee


Kali ini terasa berbeda. Semoga bukan yang terakhir :(

Tuesday, October 9, 2012

blablabla

Dah lama tak update.
Macam mana nak start ni? aishh..
Ni lah jadinya kalau semua benda nak harap kat orang lain. Even bestfriend kita sendiri. Nak ditanya takut memandai-mandai, nak didiamkan nanti jadi 'rakan tidur' pula..

One phone call. Wednesday bluesss

Rindukan seseorang.
Teramat rindu :(

Tuesday, September 25, 2012

Maaf

Ada seorang rakan, bertanya. Dengan nada yang sedikit merundum (nampaknya).

"kau rasa aku ada waktu lagi tak nak berubah?"

Apa? Apa nak jawab? Aku bukan seorang yang mahir, apatah lagi dalam pandangan sebegini. Lalu aku cuba semaksima mungkin memikirkan yang bernas, nahh..

"berubah tidak pernah lambat, selagi masih ada sedar dalam hati"

Aku cuba sisipkan pada setiap tingkahlaku dan perkataan aku. Pesanan yang aku tulis bukan kerana aku orang alim, sekadar usaha supaya dikasihiNya.

Jika banyak kekurangan yang anda lihat pada diri ini, anda memang benar. Itulah aku...


"Sikap kita memang tidak akan sempurna.
tetapi kita boleh mencontohi yang sempurna"

Sunday, September 23, 2012

Nahh..

Hari ni banyak benda yang tak best.

Satu, sakit.
Dua, sakit.
Tiga, pun sakit.

'Bertahan'. Its just a normal word.

Bertahan dengan stand kita. Tak kisah apa pun orang kata, kalau ada bergaul, bercampur lelaki perempuan, jangan terikut. Biarlah orang anggap kita odd, pelik, biarkan.

Lalu bagaimana?


Bertahan dengan stand.

Wednesday, September 19, 2012

Siapa makan cili?

Duduk. Pandang kiri, pandang kanan.
Teringat peribahasa.

"Seperti melepaskan anjing tersepit"

Ada kisah. Ada hikmah. Ada pelbagai sebab. Tapi tetap bermain-main kat kepala aku.

Just wonder kenapa orang tua dulu-dulu gunakan anjing sedangkan banyak lagi haiwan lain? Adakah sebab nak tunjuk betapa hinanya manusia yang tak mengenang budi dan tak tahu nak berterima kasih?

Itulah, aku pun masih terfikir. Korang?

Separa siap....

Thursday, September 6, 2012

Terima Kasih.

Momen-momen indah yang buat aku gembira.
Buat aku lupa sekejap sedih pedih aku. 
Buat aku tak sunyi. Buat aku dihargai.
Buat aku disayangi. Buat aku kuat.
Terima kasih kawan.
Untuk segalanya.



Manfaatkan masa kita bersama untuk last semester ni ye kawan-kawan ku (^ ^)

Thursday, August 30, 2012

"It must be okay"

Masih berfikir bagaimana aku nak teruskan 'hidup'. Kata-kata semangat dari kenalan? Ada, dan aku amat berterima kasih kepada mereka semua. Aku nak pinjam hati kuat korang. Boleh?

Kejadian kelmarin sangat memberi kesan. Serius.

'Shortcut' bukannya jalan yang baik untuk kita cuba elak dari hala tuju kita. Contoh depan mata sangat merefleks diri sendiri. Jadi, bergeraklah, dengan kefahaman. Bukan dengan fikiran yang belum matang.

So aku? still reading their directions..zzzzzzz

Wednesday, August 29, 2012

Emosi.

Rindu, sudah pasti. Apa yang aku mampu lakukan? berdoa, berdoa dan berdoa.


Rindu dihati semakin menambat. Kuatkah aku? mampukah aku? sabarkah aku? Monolog dalam hati seakan memberi kesan. Kesan yang dluarnya nampak baik, indah mungkin.

Fitrah..

Allah, pelihara mereka & ganjari mereka denga syurgaMu.

Tuesday, August 28, 2012

Tuhan saja yang tahu.

Ramadhan yang indah tapi bercampur baur rasanya. Dugaan yang menimpa seakan berat untuk dihadapi. Siapa sangka syawal kali  ini dan seterusnya tanpa seorang insan yang bergelar  'ibu'. 3 minggu berlalu, semoga tenang disana. Amin


Sungguh kali ini aku rasa berbeza. Semoga kali ini aku lebih kuat. Sangat indah jika aku diberikan peluang sekali lagi, aku akan lakukan yang semaksima mungkin.

Mungkin akan update lagi, atau mungkin jadi simpanan dalam hati.

Monday, August 13, 2012

Satu. Minggu.

Hari ni seminggu. Kehilangan insan yang paling disayangi. Aku tak salahkan takdir. Redha, aku terima. Ada hikmah disebalik semua kejadian yang menyayat hati ni.

Ibu..kau  lah yang selalu dihati
Kaulah yang selalu ku ingati
Meskipun kau telah pergi
Doaku sentiasa mengiringi..

Al-fatihah untuk arwah mak. Semoga tenang disana dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Amin..


Thursday, August 2, 2012

Sikit je.

Sebenarnya, terlalu banyak perkara dalam kepala aku yang sampai aku pun tak tahu nak tulis macam mana. Aku menyaksikan terlalu banyak perkara, terlalu banyak imej dan macam-macam.

Ilmu juga aku dapat. Itu yang penting. Kan?
Pengalaman yang mendewasakan.
Persoalan. Bagaimana nak menjadi hanya manusia?
Titik.

ololo, cute miut betol la.

Tuesday, July 31, 2012

Boleh aku?

Kata dia yang membuat aku bergenang, buat aku bangun, buat aku bersyukur dan menghargai. Walaupun tak seindah mana tapi sudah cukup sebab kadangkala ikhlas menjadi teraju segalanya. Yakinnya dia harus menjadikan aku juga yakin. Boleh aku pinjam hati kuat kau?

"I know it's hard. Make it bit by bit "



Luahan semasa: fb aku dah bertukar ke timeline. Aku langsong tak suka. Korang suka??

Wednesday, July 25, 2012

Nota untuk diri.

Dah lama tak sakit, dah lama tak nangis.

Seronok sangat semalam, sekarang Allah bayar cash.

   Between my fingers
   Tragedy
   I mourn
   But there is no medical attention


   papercuts (2/1997)











Kelas ditunda pagi ni, so kena tunggu lagi.

Friday, July 20, 2012

Lapangan. (sembang orang matang seyyhhh)

Semester yang terakhir ini baru bermula. Semester ini akan menyerahkan batonnya pada semester yang terakhir. Semester ini akan merakam satu lagi babak kehidupan. Semester jatuh bangun duduk bangkit. Semoga semester ini berakhir dengan keberkatan.

Sungguh, masa depan itu tak terjangkau dek akal yang limited.

Masa depan juga kadang kala menakutkan.
Terangkah ia atau semakin suram dek kelamnya hati?

Berusaha, berusaha, berusaha.
Berdoa, berdoa, berdoa. Jangan henti.

Semoga jalan kita semua akan jadi terang. InsyaAllah :)

Monday, July 16, 2012

Dunia oh dunia

Aku katakan jangan lembik pada diri aku. Bunyinya seperti aku meragui kekuatan aku sendiri. Sebenarnya tidak. Cuma aku berharap dengan perkataan ini, ia akan turut meresap ke dalam jiwa aku, anda dan anda.

Orang muda harus semangat. Orang muda harus kental. Orang muda tak boleh menjadi lalang di tiup angin. Tak boleh jadi pungguk yang menunggu sang bulan. Tak boleh jadi bunga layu sebab tak dibaja. Tak boleh menunggu orang lain untuk disuap makan.

Sempurnakan iman kita. Semoga kita bahagia selama-lamanya. Bahagia yang tak akan mati.

Sunday, July 15, 2012

Hye Sunday :)

Aku sedar hanya dengan melihat saja sudah mampu membuat hati aku terus hancur punah dan  berkecai.

Maafkan aku hati. Rasa ini datang lagi.

Sekarang sedang jadi diri, diri yang aku benci. Dan sekali lagi, aku berlagak tenang.

Saturday, July 14, 2012

Rasa indah.

LELAKI. Satu subjek yang turut sama memainkan peranan dalam melahirkan perasaan. Macam-macam perasaan boleh timbul. Sekitar kita kadang ada orang yang tak sebahasa.

Mari betulkan niat sebelum dengan senangnya meluah perasaan. Mungkin dengan hanya melihat seseorang itu bahagia sudah cukup untuk membuat aku turut tersenyum. Hakikatnya dia tidak pernah tahu tentang segmen-segmen yang sangat menggungah jiwa.  Senang begitu, mungkin.

Ini serius. Aku takut apa yang aku sampaikan tidak lekat untuk disemat hebat didalam hati. Rasa sudah bercampur-baur. Statement of claim aku masih tergantung di window miss Lappy. dengan nada sedikit kesal. 



Ya Allah. Bantu aku. 

Wednesday, July 4, 2012

Emo aku. Apa kau kira?

Sedih. Salahkah orang kalau nak beramah mesra. Tu pun dengan kenalan lama. Atau aku saja yang mengkera-sumbangkan diri? Sila pelik, aku tahu.

Aku minta maaf sebab sedih lagi. Ey hati, cuba untuk kuat. Kita kena sayang kawan kita. Please hati, tolong jangan lemah. Jangan sakitkan hati orang okay? Sila percaya bahawa dunia akan aman kalau bebas dari hasad dengki. Mari kita tanam benci hasad & buruk sangka. Tak semua orang mampu berpuas hati dengan apa yang kita lakukan.

Percayalah.

Sila senyum untuk budak cute ni.

Aku tak nak kau sedih. Nanti kau pedih. Tenang-tenang dan senyum selalu.

Tuesday, July 3, 2012

Kerana aku terlupa.

Niat itu mengikat hati kita dengan Allah.

Diri ini terkadang terbabas juga.

Maka.. Tegurlah jangan nak menghukum, sayangi tak perlulah memfitnah, maafkanlah tapi bukan membenci, mudahkanlah bukan menyusah. Dunia ini kita kongsi, bukan selamanya kekal abadi.


Jadi saling peringatkanlah kerana diri ini mudah terlupa.

Monday, July 2, 2012

Bilangnya lelaki. Begitulah

Kata orang, "sejarah menunjukkan pengajaran, manusia belajar dari pengalaman.". Ya, aku setuju dengan kedua-duanya. Pengamatan kita membantu kita untuk lebih memahami. Ada yang sudah berhasil memukau aku dengan kata-kata sakti yang positif. Sila perasan :/

Lelaki akalnya rasional, tindakannya relevan, fikirannya kreatif. Tetapi kadangkala lelaki menjadi terlalu fokus hingga keciciran perkara yang kecil tapi besar nilainya yang  mungkin bagi mereka "ah, small matter je tu". Mungkin mereka tidak melihat, ranting-ranting yang rosak boleh meracuni pokok yang tegak berdiri. "Mengapa lelaki begitu?"



Tidak menjadi minat aku untuk bercerita berkisarkan latar LELAKI. Aku tidak tahu mengapa hati menjadi begitu halus saat ini. Tenang tenang, jom minum MILO  :)

Sunday, July 1, 2012

untuk aku.

Malam ini aku didatangi rasa kemarahan dan kebencian. Jangan cepat menilai, sesiapa saja ada rasa sebegitu. Cuma nampak tak nampak je.

Yedak?

Perkataan tidak pernah dapat menyelesaikan. Kehidupan yang selalu menekan manusia. Pandang sekeliling, tanya hati, tanya diri. Sejauh mana lagi pun langkah kita, akhirnya destinasi tetap sama. Dan sekarang aku cuba untuk lebih tenang dan diam. sila berharap.

Tekanan ini, supaya tidak berlaku pemberontakan.
This is not personal. Please be cool

Friday, June 29, 2012

mana boleh tak boleh.

Sepanjang hari dengan acara bosan yang sama. Sedang menunggu masa untuk kembali menembak. Sayu, sedikit kecewa dengan segelintir manusia yang pelbagai ragam. Rencah kehidupan. Kononnya untuk redeem 'luka', lalu dengan bersungguh menghadap hambatan dunia hingga terlupa apa yang dikejar sebenarnya.

Redha. dia atau mereka yang tak seberapa?

Lumrah. Buat baik orang akan pijak. Buat jahat orang akan benci. Kalau lah diberi pilihan yang banyak, sudah tentu aman bahagia. Happy ending mungkin.

 Percaya tak?

The rest of it, let it remains in the memory-box. Thank you all.

Saturday, June 23, 2012

baik sangka.

kalau 'belog' ini diari, pasti sudah aku ungkapkan kata-kata manis untuk seseorang.

aku kini lebih selesa berada dengan orang disekeliling yang memahami. tak seperti selalu, pulang ke rumah membawa hati luka. luka yang cuba disimpan kemas supaya tak ternampak oleh siapa  pun. hambatan dunia yang kadangkala benar-benar menguji sabar hingga sifat cool terhakis dari dalam jiwa.

banyak betul cerita & pengalaman yang mahu di update.

lain kali mungkin.
sila berteduh hati renyai. senyum.

Wednesday, June 20, 2012

kerana aku pernah.

pernah hati berasa,
bahawa kau terlalu lemah?
dan kau malu kerana menjadi kerisauan mereka.

pernah kau berlari meninggalkan kenangan pahit semalam,
tapi kau masih lagi terpaut  padanya,
walau hati tak rela.

pernah kau rasa diri tak seperti mereka,
dan kau cuba untuk memperbaiki diri?

pernah kau merayu,
"tolong jangan mengeluh,
 tolong jangan menangis,
 tolong jangan mengenang",
kerana semuanya tetap utuh.

ini bukan cerita cinta, ini bukan cerita puisi. ini cerita bicara yang hatinya tidak bersuara, yang tuturnya bisu, yang tangisnya kering.


"kita tak mungkin jadi orang lain, tapi kita boleh jadi lebih baik"

Friday, June 15, 2012

kesedihan ubatnya sabar.

kadangkala ketenangan itu hadir di kala kita bersendirian. waktu itu, kita akan melakukan proses keseimbangan dengan muhasabah segala dosa dan kesilapan. kerana ubat ketenangan itu ada pada diri kita sendiri. menangis la semahunya, berbicara lah dari hati.

kan? aku angguk kan kepala tanda setuju

jagalah hati kerana ia akan menjalankan "tugasnya" dengan tekun. silakan masuk dan bertapalah disini selama mungkin.

hadiahkan aku rasa mu.

Monday, June 11, 2012

pelajaran dipelajari.

semangat. kekuatan. kesabaran.

amat diperlukan dalam situasi aku sekarang. ni bukan tempat aku, aku langsung tak suka. rimas. rimas dengan kata-kata bising dan porak peranda manusia yang bercakap tak menggunakan akal.

 terfikir, antara 'kita' dan kehidupan'. masing-masing nak menang, berlumba-lumba. siapa yang patut mentertawakan siapa?

kalau berdosa dengan manusia, kita kena mintak ampun dari manusia. tak gitu?

Saturday, June 9, 2012

kosong kosong

dalam hidup, ada ruang-ruang kosong yang mungkin tak dapat diselongkar. apatah lagi diselami oleh sekeping hati yang mungkin tak pernah mengerti.

sangat kental. sejak kebelakangan ni perasaan aku kerap melayang-layang. ianya bukan harapan tapi menjadi persoalan. memang diciptakan begitu, tak munkin bertemu jawapan. mungkin ini harapan yang tak perlu diharapkan lagi.

aisshh..



apa kaitan mamat lima orang ni dengan entri aku? takda kan? takda kan?  (hiasan semata-mata)

Sunday, June 3, 2012

slowly to you. Again

bila rasa aku ini rasa kau.
beginilah jadinya.
tak tahu apa mahunya si hati.
bukan hati aku tapi hati kau.
apa yang kau ucap aku hargai.
ringkas tapi menusuk.
sepantasnya, itu yang aku lakukan sejak dulu.
hanya kau  yang tak mengerti.

Ya Allah, maafkan aku.


Friday, June 1, 2012

mari bersama.

mari betulkan niat sebelum meluah. aku tahu bahasa aku kadangkala sukar difahami, tapi semoga the very gist of it sampai ke hati anda. (tock tock, mesej nak masuk hati boleh?)

manusia memang akan diuji dengan nikmat masa lapang. dan aku juga percaya, diuji dengan masa sibuk juga satu ujian yang sangat 'mengujakan'. semua orang boleh claim title busy dengan kerja sekolah banyak, jadual pack, consultation hours dengan lecturer dan pelbagai. hakikat nya memang hidup seorang student begitu kan?

ini sangat filter.

ya. menghitung hari untuk kembali menembak dengan acara buku-bukuan lagi. ahh, kalau ikutkan kata hati negatif ni, memang dah fedup. tapi seperti yang selalu di uar-uarkan oleh lecturer aku, belajarlah hingga ke negara China. agak keberatan sebab nak melengkapkan diri dinegara sendiri ini pun memerlukan effort yang agak tinggi. kan?

malam ini aku kerap diselangi dengan beberapa drama hati. amat memusykilkan.

p/s: sila jaga diri, jaga hati, jaga segalanya. semoga cuti tidak meloloskan kita.

Friday, May 18, 2012

begitu lah hendaknya.

nak ucap cinta, rasa dah lama.
nak cakap sayang, rasa dah terlebih.
cemburu tanda sayang, marah pun tanda sayang.

satu je tanda tanya.

apakah elok untuk kita terlalu sayang kat seseorang yang belum tentu jodoh kita?
sebak. luka itu tidak sepatutnya menjauhkan. luka itu seharusnya 'dirawat' dengan telusukan-telusukan membungkam madah-madah indah yang mencengkam. membiarkan luka hingga lupa, kita hanya manusia yang dikerahkan untuk berusaha.


oneyearthreemonthfifteendays. InsyaAllah, kami boleh.

Monday, May 7, 2012

sesi pendek.

baru ni aku pergi klinik. sebab lama sangat aku sakit ni. macam ada benda tak kena. aku MALAS sebenarnya bab-bab pergi klinik ni. kalau setakat demam, batuk, selesema sikit je, memang aku tak pergi klinik punya.aku selalu beli ubat kat farmasi pastu makan. dah habis cerita. duit pun jimat. yelah, ubat bukannya murah.


tapi sebab dah lebih 2 minggu berterusan aku pun pergilah. lagipun dah ramai sangat orang yang sound aku suruh pergi (hehe)

seperti yang aku jangkakan, masuk bilik doktor tu, dia tanya apa sakit. aku bla bla story then dia cakap apa ntah, tapi lebih kurang macam, "haa, allergic aje. takda apa, makan ubat doktor ni nanti oke lah".

tak sampai 5 minit pun, settle.
lah? gitu aje?? itu yang aku malas pergi klinik tu. setakat sesi berdialog, aku boleh buat pakai telefon je. tapi duit terbang berpuluh-puluh ringgit. setakat berborak je, baik aku borak pakai hp aku yang tak berapa nak canggih ni sambil makan ubat kat rumah.

aduhhh.... aku dah cakap dah..

diam di kediaman.

lewat malam.
peralihan malam ke siang. separa malam separa siang.

diam, terkenang. bunyi yang paling tepat pada saat ini ialah diam. sunyi sepi. si dia dah jauh ke sana. melaka, untuk acara yang memenatkan. berperang dengan tenaga sendiri. harap semuanya selamat. Amin.

akan ada masa yang tiba-tiba kita tak pasti apa yang sedang kita lakukan kerana apa yang paling kita harapkan, tak mungkin kita akan dapat.


macam mana perasaan seorang yang betul-betul disayangi ?

Saturday, May 5, 2012

ku cari damai di rumah.

acara buku-bukuan dah selesai. sekarang sedang goyang kaki di rumah, melaksanakan tanggungjawab kehidupan seharian. tanggungjawab yang pelbagai.

manfaat kan masa aku? kan? kan? kan? kan? banyak benda nak settle, ye dak?

 jadinya, bila dah takda benda nak tulis, dan tak bersiap sedia, beginilah, usaha untuk 'mengupdate' entri pun dah tak kena.

 OK, jangan marah.

 SELAMAT HARI SABTU.
 I LEV YIU.

Thursday, April 26, 2012

pandang depan.

Dah makin lama, dah makin meningkat umur. kehidupan pun kena lah pandai-pandai planning. nak buat apa, nak jadi apa. tapi sebaik-baik kita planning pun Allah jugak yang tentukan. kan? at least kita ada tujuan hidup.

Kemarahan yang dulu-dulu aku buangkan. lebih tenang dan senang. mungkin itu pasal aku jarang menulis, jarang menaip. setiap hari bangun pagi, fikir pasal masa depan. masa depan yang belum nampak titik mulanya.

Fikir tentang kerjaya, fikir tentang kewangan.

Hoishh.. dah lain. serius. tak awal pun untuk seorang gadis yang berusia 21 tahun, berkelulusan diploma programming(coming soon) dengan pinjaman ptptn untuk memikirkan semua hal ni.

Aku angguk-angguk kan kepala, setuju pada diri sendiri. bila aku pusing kebelakang, ya aku makin percaya dengan pendapat aku sendiri. jangan risau, aku boleh pusing kebelakang. takda masalah. memang betul orang cakap, hidup pandang ke depan, jangan pusing belakang.

sem ni dah nak berakhir. kawan-kawan, nanti rindu macam mana? :(




Wednesday, April 18, 2012

sedikit.

Nah, sekarang aku punya ruang untuk bernafas lega. Sebentar. Tak mengapa, janji aku ada sisa-sisa hari untuk buat persiapan sebelum 24 April ini.

Yeap, teruja, excited, nervous pun ada.

Kebelakangan ini, tuntutan kerja menimpa-nimpa aku. Syukur, Allah Ta'ala meringankan beban aku dengan bantuan dari rakan-rakan dan lecturer. Hanya pada Dia yang aku panjatkan segala terima kasihku. satu persatu dah di 'settlekan'. Alhamdulillah.

get ready untuk final exam :)

Monday, April 9, 2012

ada?

orang yang baling batu then sembunyi tangan, dikira sebagai PENAKUT. kan? dah ramai sangat sekarang ni bertalam dua muka. jelik rasa sebab tak tahu muka yang mana harus ditampar dulu. just berpegang pada satu, kawan-kawan tak patut pun nak bermasam muka. tiap hari jumpa.

semuanya menguji kesabaran dan minda.

kalau ada yang kurang bagitahu, kalau ada yang belum settled boleh bincang, kalau ada tak puas hati face to face. tu kan lebih baik dari buat muka yang boleh buat semua orang hangin je.


siapa yang bercakap tentang kita di belakang kita. itu bermakna hidup kita lebih menarik daripada mereka. kan? kan?

Friday, April 6, 2012

jumaat yang indah.

baru selesai individual presentation with miss Safiani. sedikit lega, dah lepas satu persatu beban. Alhamdulillah.

liku hidup kan?

berpayah namun senang saja pergi. apalah daya. tak mampu untuk digapai. kepayahan mendidik sabar dan sabar itu indah. mungkin, bila lenyap baru diingati. hidup bukan untuk mengenang nasib, hidup bererti berkorban, berjuang. hidup perlu dihargai, perlu mencari yang akrab, yang rapat, yang menyayangi, mengasihi sesuatu yang belum pasti. berbahagialah, mungkin esok tiada lagi yang seindah hari ini.

miss this moment :(

Thursday, April 5, 2012

cerita kawan, cerita hati.

cerita sebenar tak ramai yang tau. orang yang faham je akan mengerti semua ni. jangan selalu nak salahkan orang kalau tak tahu cerita sebenar. boleh datang then sembur je ayat-ayat yang kurang bijak. bukan ke kalau slow talk itu lebih baik? kan? tak perlu la kot nak tunjukkan suara kau yang sememangnya dah lantang tu.

perkataan 'maaf' nampak murah bila disebut banyak kali but still perkataan 'maaf' tu merendahkan ego kita.


soal hati tiada undang-undang. apatah lagi paksaan.

Wednesday, April 4, 2012

memori yang bercerita.

saat ini, momen ini indah. bukan seringkali hidup itu susah, sedih, berduka, kosong. hargailah kenangan manis, suka, bahagia dengan sebaiknya. itulah makna hidup, sebahagian indah, sebahagian lagi sebaliknya. kalau benar hidup saling menhgargai, kelak nanti peroleh bahagia. mungkin ini bibit-bibit, mungkin juga bait-bait kecil. yang bakal meniti, yang bakal menyinari.

insyaAllah, amin.

manfaat kan sangat masa aku?

Thursday, March 29, 2012

bila aku..


memikirkan semua perkara yang berkaitan,

semester 5
assignment
mini project
duittt
kawan-kawan
ptptn
final exam
drama+script

Ya Allah, permudahkan lah aku

Tuesday, March 27, 2012

tak luak pun.

bicara hati, bicara bersama. selalu nya apa yang aku luahkan tak sama dengan apa yang aku rasa. nak je teriak kuat-kuat. sesuatu cerita atau pelajaran itu akan benar-benar larut dalam hati bila aplikasinya terjadi ke atas diri kita sendiri. seperti seorang manusia yang mendengar deritanya sakit jantung akan benar-benar merasa sakitnya jantung apabila penyakitnya datang. (faham? tak ? faham-faham kan lah)

begitulah aturannya. sentap sendiri.

selalu nya percakapan yang berkesan bukan datang dari hati, tapi emosi. emosi pun boleh jadi 'main character' dalam sesuatu percakapan. kan?

kalau sayang, tunjuk. kalau ambil berat, tunjuk. kalau marah, tunjuk. kalau cemburu pun tunjuk lah sikit sekurang-kurangnya. hati orang kita tak tahu. ini aku setuju.
Copyright@ LALALA all rights reserved :)