a thousand thanks :)

Thursday, December 29, 2011

new pages .

dia mahu menulis. cerita bosannya kembali. bebelan suka tiada titik . polinya bagus . rakan biliknya bagus . yurannya bagus . duitnya pun dibelanja dengan bagus (nada perli lenggok sekali)pensyarahnya macam menakutkan . subjek makin pening nak hadam . tak sabar mahu semua ini berakhir . rindu mak sikit eh jangan teriak . aku sudah 20 hello .

teringat katakata Pn Mazniha semasa class Data Structure tadi "Changes your perception, only that you can change your result, change your pointer"

hmmm . hopefully

when a hero doesn't come to me .

Aamir Khan dalam 3 Idiots pernah guna frasa "all izz well" supaya si kawan bertenang. mama angkat Tarzan dalam karton Disney pun menyanyi lagu "I'll be here dont you cry cause you'll be in my heart no matter what they say". sweet. (korang boleh tolong nyanyi tak ?)

tapi macam mana nak bertenang bila rasa macam kena timpatimpa ?kadangkadang, kita cuba untuk membantu sedayanya. berharap semua berjalan lancar & gembira. tapi kita siapa nak menentukan kesudahan semuanya kan ?kita hanya hamba Tuhan. macam kata bidalan,"kita hanya merancang".

chill la aina. ini kan ujian. recheck refresh & topup la manamana yang compang camping nun. memang kita rasa macam useless bila kawan baik kena hentam dengan orang lain, bila kawan baik yang lain pula tak dapat menunaikan impian hati. rasa macam kena timpatimpa. serba tak kena. macam segala kegembiraan direntap begitu sahaja. macam drama pelamin impianku musnah (todia).


walaupun superman tak datang mendendang lagu Tommy Page, hati kena kuat beb ! wassup.
ada point ke entry ni ? wah aku mumble timetime macam ney sebab esok class 10 pagi . haha . tak tentu hala lagi okay malu-off.

Tuesday, December 27, 2011

sembang orang-orang matang . sehhh

Semester ini akan merakam satu lagi episod babak kehidupan. Semester jatuh bangun duduk bangkit. Semester ini semoga berakhir dengan keberkatan & redha Tuhan.

Panjang diskusi kami. Maghrib hingga ke Isyak. Tentang masa depan, tentang jalan jauh yang ingin kami tempuh, tentang keberkatan rezeki Tuhan yang ingin kami kecapi. Jiwa perempuan yang harus kami pelihara. Perjalanan ini bakal memakan keringat. Bukan peluh fizikal yang terlihat. Mungkin 'peluh' menghadapi kisah hidup yang pelbagai. Ada yang memilih meneruskan perjuangan menegakkan hukum dunia.Ada yang memilih untuk menjadi penerus generasi pendidik.Ada yang memilih untuk duduk saja di rumah (bolehkan si bakal suami?nah baju sebakul basuh semua.

Sungguh,masa depan itu tak terjangkau dek akal yang limited.
Masa depan juga kadang kala menakutkan.
Terangkah ia atau semakin suram dek kelamnya hati ?

semoga aku kuat untuk menempuh semester ini Ya Allah .

Wednesday, December 21, 2011

Monday, December 19, 2011

nice to meet you friend :D

first - kawan lupa kawan can be said as :
"kacang lupakan kulit"
second - jumpa kawan baru, kawan lama dtinggalkan can be said as : "habis madu sepah dibuang"

imagine kalau korang semua berada dalam keadaan macam tu .apa yang korang rasa ? sakitkan ?pedihkan ?

sometimes they said " itu kan perkara normal yang sering berlaku dalam persahabatan ." tapi, bagi aku perkara itu sama sekali tak normal . sebagai manusia, bukankah akan timbul sedikit rasa kesal dan sedih ?

its all our fate !jadi aku hanya terima walaupun aku taknak .terima dengan hati yangg ikhlas tanpa rasa sedikit dendam pun . bukankah itu lebih baik ? ikhlasnya, hargailah rakan kita sebaik yang mungkin .tak susah pun .

Sunday, December 18, 2011

simptom yang normal sebenarnya :)


kalau seorang perempuan itu kerap berleter,
queen control kah dia?
tapi aku jadi teringat kisah Saidina Umar r.a, yang terkenal dengan ketegasannya. beliau sendiri pernah dileteri isterinya. jawab Umar kepada sahabatnya;

"Wahai saudaraku, sesungguhnya aku bersabar mendengar leterannya kerana dia mempunyai hak ke atas aku"

"Sesungguhnya dia memasak makanan aku, mengadun roti untuk aku, membasuh pakaian aku dan menyusui anakku, padahal semua itu tidak diwajibkan ke atasnya."

aku jadi bimbang sebab aku dah mula menunjukkan simptomsimptom berleter. tapi,tak mengapa kan? :)

wallahua'lam...

short .

Simpang jalan yang perlu kita masuk kadang kala boleh buat kita kalut. Bila mana kita tidak tahu peta destinasi tujuan. Kita jadi kalut di saat perlu membuat pilihan. Simpang A atau B ? Jalan terus atau belok? Atau lebih buruk,kita mengalah dan berpatah balik. Buntu, kerana benar kita tidak tahu peta jalan tersebut. Mahu guna GPS,tapi jika jalan under construction ? Petanya sudah tidak sama bukan ?

itu lah realitinya jika hidup tanpa matlamat.


oh . sekarang aku sedang berkirakira lagi . semoga semuanya berjalan lancar. amin

Tuesday, December 13, 2011

kalau luka, ada insurans ?

ada seorang sahabat.. mengadu, mengeluh, berputus asa kerana ujian bertimpatimpa. just remember, Allah takkan turunkan ujian yang begitu berat jika hambanya tak boleh nak mengatasi. bersyukurlah,dengan itu kita mampu mendekatkan lagi diri kita denganNya.

if you cry you are not weak, you are human. tak salah kan kita menangis untuk menghilangkan sesuatu yang terpendam. sebenarnya memaafkan diri sendiri lebih sukar dari memaafkan diri orang lain.


adat manusia, kadangkala nak bercerita tapi tak dapat nak meluahkan. kadangkala nak meluahkan tapi tak dapat nak ditafsirkan dengan katakata. mata tak lagi diminta untuk lena,walaupun already 2:24 am. entah dimana silapnya, selalu dipujuk hati supaya bersabar, bertenang, be cool. Renungkanlah diri.
sometime, i hate having feelings

Sunday, December 11, 2011

dunia , bukan destinasi

banyak sangat cerita . dengan keadaan cuaca, hujan yang makin mencurah dibumi kuantan ini . menghabiskan masa dengan menyiapkan kerja yang bakal dinilai oleh lecturer nanti (report). kadangkadang terfikir, adakah usaha selama ini akan dibalas dengan baiknya ? ada yang menyayangi, mengucapkan katakata indah, tapi boleh diambil kirakah ? mulut manusia sangat manis, semanis gula kapas .

ohh..tidak! katakan aku kurus!! hehe (gambar diatas hiasan sematamata)

teringat katakata Boona Mohammed yang pernah aku baca sebelum ini, "when the world put you down to your knees,you are in the perfect position to pray" .

bukan kah itu sangat indah ? kita hanya perlu bersujud, memohon supaya semuanya akan diberikan kebaikan. bukan hanya mendoakan kejayaan kita,tapi kejayaan orang lain juga.

Saturday, December 3, 2011

hey there third of dec :)

Untuk berlagak seperti tiada apa-apa, memang nampak seperti tiada apa-apa. Untuk merasa seperti tiada apa-apa, itu adalah pedih.

Ada yang kalau berbohong, ia berbicara dengan begitu serius. Ada pula yang bercanda terus saat mengatakan kejujuran . dan untuk hari ini aku amat berterima kasih . untuk yang kesepuluh bulan . terima kasih, sakit aku kau legakan, jatuh aku kau bangunkan, pahit aku kau maniskan, tangis aku kau ceria kan . semoga bersama . ~with love

Copyright@ LALALA all rights reserved :)